Wie is er bang voor het f-woord? Feminisme en de antiracismestrijd

Op 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag, dus tijd voor een goed gesprek. In een speciale talkshow in het kader van Internationale Vrouwendag gaan drie generaties feministen met elkaar en met het publiek in gesprek.

Centraal staat de vraag welke inzichten het feminisme de antiracisme beweging in Nederland kan bieden. Gloria Wekker, Philomena Essed, Hodan Warsame, Ramona Sno en Nancy Jouwe, drie generaties feministen, gaan met elkaar en met het publiek hierover in gesprek.

Waarom dit onderwerp?

De tijd is er rijp voor. Sinds ongeveer een jaar is het r-woord terug in het publieke domein in Nederland. We hebben het weer over racisme. Sterker nog, er lijkt nu eindelijk erkend te worden dat racisme bestaat. Dit inzicht loopt bijna synchroon met de uitgave van Dutch Racism, een publicatie die uitlegt hoe typische Nederlandse vormen van racisme werken. Wat leert Dutch Racism ons?

Meer over de deelnemers Gloria Wekker en Philomena Essed zijn beide veteranen die als activisten, beleidsmakers en intellectuelen vanaf de jaren 70/80 tot nu actief zijn op het gebied van racisme, seksisme en andere vormen van onderdrukking, zoals homofobie.

De jonge activisten Hodan Warsame (Redmond Radio) en Ramona Sno (van blogsite dis/content) zijn bezig met een serie artikelen waarin ze een aantal problemen aankaarten binnen de antiracismebeweging.

Nancy Jouwe, die samen met Gloria Wekker en Maayke Botman een boek samenstelde over de Zwarte Migranten en Vluchtelingen (ZMV) vrouwenbeweging in Nederland, is de host.

Organisatie: Bijlmer Parktheater, Krater Art & Community en Kosmopolis Utrecht. Zie het Facebook event.

 

Datum: 4 maart - 20.00 - 21.30
Locatie: Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240, Amsterdam

Categorie: