Wat te doen in tijden van wanhoop

Het is verleidelijk  om het hoofd te laten hangen; je te verschuilen achter Nexflix met een kop warme chocolademelk totdat de maatschappelijk verwarring, angst en haat vanzelf verdwijnen. Nog nooit was het echter zo belangrijk om samen in actie te komen en collectieve strategieën te ontwikkelen om de wereld te veranderen.

Wilders (PVV, Nederland), Marine Le Pen (FN, Frankrijk), Petry en Meuthen (AFD, Duitsland), Kaczyński (PiS, Polen), Erdogan (AKP, Turkije), Poetin (EP, Rusland), Trump (RP, Verenigde Staten), Duerte (PDP–Laban, Filepijnen), […] (de lijst is lang), symboliseren allen eenzelfde autoritaire en nationalistische politiek. Ze staan voor onbeschaamde machtspolitiek. Ook al profileren ze zich als de redders van de werkers, ze zijn net zo’n onderdeel van de politieke elite als diegene die zij bekritiseren.

Wilders gebruikt, net als Trump, de economische terugval, en de angst en minachting voor minderheden als afleiding en katalysatoren voor zijn politieke invloed. Met gunsten voor deechte Nederlander (lees: witte) onder het motto “Nederland weer van ons te maken”, probeert hij hun loyaliteit te kopen over de ruggen van bijv. Moslims, zoals in het economische programma van de PVV wordt voorgesteld. Met hun verdeel-en-heers-politiek is de PVV echter vijand van zowat elke minderheid, van mensen zowel met als zonder baan, mensen die ziek zijn, […]. Geert Wilders en zijn internationale evenbeelden lijden een schizofreen bestaan. Het ene moment stelt hij zich op aan de kant van slachtoffers van seksueel geweld, het andere moment feliciteert Wilders de van aanranding beschuldigde Trump zonder blikken of blozen. Aan de ene kant wordt door de PVV geroepen dat de A.O.W. terug moet naar 65 of dat het eigen risico moet worden afgeschaft, aan de andere kant verwerpt de PVV vakbondsstrijd en beamen ze marktwerking in de zorg.

Dit is niet het moment om het hoofd te laten hangen of om ons te verstoppen. Ook enkel een beroep doen op de waarheid of het morele recht is niet meer genoeg. Mensen als Trump en Wilders maken duidelijk dat er een harder machtsspel wordt gespeeld. Het is tijd om in actie te komen, je te verbinden! Dus: praat met je buurtgenoten, plak posters of stickers, zoek je lokale anarchistische groep op (of start er een!) en kom in actie.

Wij werpen een blokkade op tegen de haat, het racisme, de discriminatie maar ook het klassenverraad dat plaatsvindt. Wij staan voor elkaar in, ongeacht waar je vandaan komt, ongeacht je geslacht, wij staan voor solidariteit. We hebben elkaar hard nodig om te voorkomen dat politici, bazen en machthebbers ons tegen elkaar uitspelen en uiteindelijk de rijken en machtigen dienen terwijl wij elkaar afmaken. We hebben een collectieve en werkelijk vrije wereld te winnen!

Anarchistische Groep Nijmegen / Vrije Bond
www.anarchistischegroepnijmegen.nl / www.vrijebond.nl


Categorie: