Vrijheidslezing: Esra'a El Shafei

De Bahreinse Esra’a Al Shafei (1986) zag op jonge leeftijd hoe slecht migrantenarbeiders behandeld werden in haar geboorteland. Dit had grote invloed op haar en zij begon zich al op jonge leeftijd in te zetten voor mensenrechten en sociale verandering. 

De afgelopen jaren ontwikkelde zij zich tot een krachtige mensenrechtenactiviste in de Arabische wereld, waarbij zij de mogelijkheden van internet benut. De sites die ze heeft neergezet, geven een beeld van wat er leeft in de Arabische regio, en van de gevoeligheid van zaken als homoseksualiteit, minderheden en vrouwenrechten. 

Ze ontwikkelde afgeleide websites zoals kurdishrights.org en bahairights.org, waar gestreden wordt voor de rechten van deze minderheidsgroepen. Op ahwaa.org (‘passies’) wordt een podium geboden om homoseksualiteit te bespreken, openlijk, maar wel in een veilige omgeving. Mideast Tunes biedt een platform aan nieuwe artiesten in het Midden-Oosten. 

Op uitnodiging van De Balie komt Esra’a Al Shafei naar Nederland en in haar lezing gaat ze in op de vraag hoe zij sociale verandering tot stand wil brengen, wat volgens haar de belangrijkste problemen op dit gebied zijn en wat wij in het Westen kunnen bijdragen aan oplossingen.
Deelname komt verder van Roel Meijer, specialist Midden Oosten bij Clingendael en docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De gespreksleiding is in handen van Kirsten van den Hul. 

Dit programma wordt georganiseerd door De Balie, LUX Nijmegen en is mogelijk gemaakt door het V-Fonds, Amnesty International en de Stichting Democratie en Media.

Wanneer: Maandag 5 mei 20:00
Locatie: LUX-Theater, (Mariënburg 38-39, Nijmegen)
Ticket: 7,00 (studenten hebben gratis entree; wel kaartje halen bij kassa LUX).

Zie voor meer info http://www.lux-nijmegen.nl

 

Categorie: