Updates over de internationale mobilisatie tegen de G20-top in Hamburg (Duitsland)

 

Vanaf vandaag 5 juli gaat de grote internationale mobilisatie tegen de G20-top in Hamburg van start. Tienduizenden mensen zullen op een veelvoud van manieren hun onvrede over het huidige politiek-economische systeem kenbaar maken - laten zien dat dit systeem eindig is.

Hieronder een laatste praktische update mocht je overwegen om naar Hamburg af te reizen.

Ondanks het kampeer-verbod

Er zijn voldoende slaapplaatsen in Hamburg. Steeds meer inwoners van Hamburg solidariseren zich met activisten. De slaapplaats-verdeling bood maandagmiddag al 1500 slaapplekken aan, voor een groot deel via creatieve oplossingen in tuinen en weiden voor tegen de 30 mensen.

De Hamburgse administratie heeft een politiestaat geïnstalleerd waarin geen kamp is toegestaan. Ondanks een duidelijke uitspraak van de rechter beval de Rood-Groene senaat de bevelhebber van de politie Dudde, zondagavond om zijn knokploegen tegen het antikapitalistische kamp in te zetten en tenten in beslag te laten nemen.

Het is duidelijk dat de politie en de senaat met deze escalatietactiek hopen mensen af te schrikken om naar Hamburg te komen. Als ze hiermee succes boeken, zullen ze dit bij volgende toppen en protesten dit weer doen.

De algemene stemming richt zich echter tegen hen en we kunnen het volgende doen om die pogingen op een mislukking uit te laten lopen:

  1. Nu naar Hamburg afreizen en hen tonen dat hun escalatietactiek onze solidariteit mobiliseert. Hun repressie en het uitroepen van de noodtoestand zijn een belangrijke reden om de straten terug te nemen.
  2. Het oprichten van kampen door te zetten. Zelfs de burgerlijke pers is alles behalve blij over de politie-inzet van het moment (https://www.ndr.de/nachrichten/hamburg/G20-Gipfel-Es-laeuft-auf-Konfrontation-hinaus,gipfeltreffen50html) en de senaat staat onder druk. De inwoners van Hamburg zijn zo geïrriteerd door de top dat ze meer en meer de solidariseren met de protesten. Stemmers van die Grüne zijn boos op hun partij en er is zelfs een rechter die een minimum aan rechtsstaat wil doorzetten (die met de G20-top volledig aan de kant is geschoven).
  3. Wij laten ons niet verleiden tot een duurgevecht met de politie. Wij zijn in Hamburg om de G20-top tot een ramp te maken en daarvoor bereiden wij ons ontspannen op onze acties voor, ongeacht waar we slapen. Er zijn slaapplaatsen genoeg en het worden er alleen maar meer.

De Rode Stip

Een stimulerend initiatief dat zich nu in Hamburg de ronde doet is het initiatief van de Rode Stip. Mensen die solidair zijn met activisten beginnen met het plaatsen van deze rode stip op hun deur of bij de deurbel, waarbij mensen hun huis openstellen voor activisten als veilige haven – ze leggen coolpacks neer, flesjes water of bieden doorwegen om te vluchten. Je kunt huizen die hieraan meedoen herkennen aan een rode stip bij de deurbel of op de deur.

Bereid je voor

De internationale G20-mobilisatie heeft een website met veel informatie over de top: http://g20-protest.info. Zij hebben onder andere kaarten gemaakt met info over de verschillende zones, veilige plekken om bijeen te komen of uit te rusten en handleidingen hoe je voor te bereiden op de protesten en acties.

Daarnaast hebben we hieronder nog een aantal belangrijke links naar organisaties die jou, je vrienden of familie kunnen ondersteunen als zij in de problemen zijn gekomen.

Tevens is het de moeite waard de website Globalinfo.nl in de gaten te houden. Zij hebben een goed overzicht op hun website staan van alle (openbaar) geplande activiteiten en acties en hebben regelmatig updates over de situatie in Hamburg.

Wij maken deze top tot een mislukking en sturen een signaal de wereld in dat het zelfs in het kapitalistische hart rommelt. We hebben geen G20 nodig hebben, maar een internationaal verbonden strijd voor een solidaire en emancipatorische wereld. Voort daarmee!

 

Categorie: