Studenten eisen podium op bij studentenprotest in Nijmegen

Vandaag werd er in Nijmegen, net als op andere plekken in het land, een demonstratie gehouden tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Ongeveer 1500 studenten waren in Nijmegen op de been om een tegengeluid te laten horen tegen deze idiote voornemens van de regering. De demonstratie werd georganiseerd door SOS Nijmegen, een actieplatform dat een samenwerkingsverband is tussen verschillende (studenten)organisaties. Er werd voorverzameld op het Stationsplein, waar een plek op het podium werd aangeboden aan burgemeester Thom de Graaf, rector Bas Kortmann.

Er werden flyers uitgedeeld* terwijl de stoet richting de Grote Markt liep. Daar was het eindpunt van de demonstratie. Hier zouden vervolgens nog een aantal hoogwaardigheidsbekleders binnen de studentenwereld spreken.  Maar voor gewone studenten was er geen plaats! Hierop grepen wij, een groep anarchistische studenten, het moment, om het podium te beklimmen en de microfoon te grijpen. Het is immers het protest van iedereen en wij moeten als studenten zelf richting kunnen geven aan het verzet tegen de bezuinigingen die op ons afkomen. En ons niet laten sturen door een paar mensen die zeggen wel te weten hoe het moet. Hieronder de toespraak:

“Vandaag staan er een burgemeester en hoge baas van de universiteit op het podium, maar geen student! Een burgemeester die 800 banen in onze sociale voorzieningen laat verdwijnen en een bankier die ónze universiteit runt. Zij staan hier mooi weer te praten, maar zijn niet onze medestanders.

We hebben geprobeerd een student op het podium te krijgen. Maar dat mocht niet. Dit protest moest a-politiek blijven. Maar bezuinigingen zijn politiek en dit protest daarmee ook!

We kunnen niet accepteren dat ONS PROTEST zomaar uit handen wordt gegeven aan een stel machthebbers. Machthebbers in een systeem dat de rekening van de crisis, hier en in het buitenland, neerlegt bij die mensen die niets met de oorzaken hiervan te maken hebben. En bij hen die het ‘t minst kunnen opbrengen zoals studenten, arbeiders, werklozen en migranten.

In steden als Amsterdam en Utrecht staan op dit moment duizenden studenten op straat om ook te demonstreren. En in het Griekenland, Engeland, Frankrijk en Duitsland leggen studenten hele steden plat uit protest. En dat is niet zomaar.

In deze tijd van visieloze bezuinigingen staan wij machteloos. Het hoger onderwijs wordt bestuurd door regenten. Onze inspraak blijft beperkt tot machteloze vertegenwoordigers. Dit terwijl elke student in staat is om zelf mee te beslissen. In een omgeving waar je langer als 3 jaar door zult brengen, mag je verwachten dat je daar ook invloed op uit kunt oefenen.

Zonder dat wij meebeslissen, mogen we wel voor de rekening opdraaien.
Zolang het hoger onderwijs niet democratisch georganiseerd is, zolang de macht niet direct in de handen ligt van studenten, medewerkers en onderzoekers, zullen we nooit een krachtige vuist kunnen vormen tegen dat wat werkelijk verantwoordelijk is voor deze crisis. En zullen we één voor één financieel uitgekleed worden.

We moeten onszelf organiseren voor toegankelijk onderwijs en onderzoek. Overal ter wereld vormen studenten open bijeenkomsten om hun protest te organiseren. Het is tijd om, net als in andere sectoren waar nu klappen vallen, het heft in eigen hand te nemen.

Wij weten waar we behoefte aan hebben! Het is tijd voor werkelijk democratisch onderwijs!

,Anarchistische studenten uit Nijmegen en Arnhem

Categorie: