Solidariteit vanuit Egypte voor de Vio.Me. fabriek

Van de werkers van de Kouta Staal Fabriek in Egypte aan de werkers van de Vio.Me. Industriële Mineraal fabriek in Griekenland!

Een bericht van Solidariteit

Wij, de werkers van de Kouta Staal Fabriek, Tiende van Ramadan Stad, Egypte, hebben de ontwikkelingen die plaats vinden in de Vio.Me. Industriële Mineralen fabriek in Thessaloniki, Griekenland, nauwlettend gevolgd. We hebben gezien dat de fabrieksbezitter is gevlucht en dat er een algemene bijeenkomst is opgericht om de fabriek onder arbeiderszelfbestuur te plaatsen. Hiermee werd de fabriek op 12 februari heropend als een coöperatief onder zelfbestuur.

Wij willen met jullie onze ervaringen delen die ongeveer anderhalf jaar terug begonnen toen de onafhankelijke vakbond aan het front stond van de strijd. Dit betrof sit-ins, juridische conflicten via het bureau van de Procureur-generaal en het Ministerie van Werk. De strijd bereikte haar hoogtepunt na een ongekend besluit van de Procureur-generaal afgelopen augustus om het recht tot het instellen van arbeiders zelfbestuur in de fabriek toe te staan waarbij ingenieur Mohsen Saleh gemachtigd werd de fabriek te beheren. Het is noemenswaardig dat de bezitter van de fabriek is gevlucht en al sinds afgelopen maart (2012) de arbeiders niet heeft betaald.

Het proces is niet zonder obstakels en moeilijkheden verlopen, beginnende met de moeizame onderhandelingen met gas- en elektriciteitsbedrijven vanwege de schuld waarmee de fabriek achter bleef: respectievelijk $2,6 miljoen en $0,9 miljoen bij beide bedrijven.

De werkers hebben een les in zelfopoffering laten zien door te besluiten de helft hun lonen in te leveren om zodoende ruwe materialen aan te kunnen kopen (pallets).