Piketty en de (in)stabiliteit van het economische systeem

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Franse econoom Thomas Piketty een omvangrijke studie over het kapitalisme in de 21e eeuw heeft gepubliceerd, dat ontvangen is alsof het een nieuwe Das Kapital zou zijn. In november doet de schrijver Nederland aan, spreekt de 2e Kamer toe en wordt in Paradiso ondervraagd door Joris Luyendijk. Maar nu de pil inmiddels goed gelezen is, zwelt ook de kritiek aan. Waar Marx een fundamentele kritiek op de heersende economie losliet, lijkt Piketty ook een merkwaardig vertrouwen in de stabiliteit van dat systeem te hebben.

Econoom Rodrigo Fernandez heeft het boek van een snijdende kritiek voorzien in zijn artikel "De Misplaatste Optimist" (http://www.ftm.nl/column/de-misplaatste-optimist-thomas-piketty/ )
Hij verwijt de schrijver onder andere dat hij geen oog heeft voor de systematische crises, en geen verklaring geeft voor de oorzaken van de huidige crisis, zoals de overaccumultatie en financialisatie die de economie op dit moment overheerst.

Real World Economics organiseert een serie avonden over actuele teksten over economie. Op de eerste avond op 14 oktober staat Piketty centraal.

Rodrigo Fernandez zal op de avond een inleiding geven, waarna de discussie onder de aanwezigen los kan barsten. We adviseren om de review van David Harvey te lezen: http://davidharvey.org/2014/05/afterthoughts-pikettys-capital/ .

 

Datum: 14 oktober /  20.00 uur
Locatie: Dokcafe (Plantage Doklaan 10 Amsterdam)

Zie voor meer info ook: https://www.facebook.com/events/822795887770912/826049510778883/?notif_t=plan_mall_activity

Categorie: