Oproep demonstratie 12 mei in Utrecht

Op 1 mei viel in Utrecht een grote macht aan politie de één-mei-demonstratie aan die we daar probeerden te houden. Vele mensen kregen klappen, een aantal hebben serieuze verwondingen opgelopen, een aantal mensen zijn opgepakt. Op 12 mei vindt in Utrecht bij het stadhuis een demonstratie plaats tegen dit grove politiegeweld tegen mensen die van hun demonstratierecht gebruik maakten en de Eerste Mei wilden vieren. De Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) roept op om in grote getale aan deze actie deel te nemen er er een strijdbaar protest van te helpen maken.

De politieterreur van 1 mei past immers in een trend: vorig jaar werden Eén Mei-demonstranten in Nijmegen en Rotterdam aangevallen, in oktober 2010 werden kraakdemonstraties belaagd, soms totaal onverhoeds frontaal aangevallen; in januari waren studenten op het Plein en bij het ministerie van onderwijs doelwit van knuppelende agenten. Hier zien we een patroon van een repressie die systematisch is en steeds ernstiger wordt. We zien zulke dingen ook in andere landen. Zoals in Portugal, waar dit jaar zelfs op Eén-Mei actievoerders is geschoten. We zijn niet enkel tegen ‘excessief’ politiegeweld. We zijn tegen politiegeweld als zodanig. We willen ongestoord kunnen demonstreren voor vrijheid, solidariteit en gelijkwaardigheid. Op één mei, en ook op alle andere dagen van het jaar.

Dat politiegeweld vloeit voort uit wat de politie in de kern is: een geweldsapparaat om gehoorzaamheid bij te brengen en af te dwingen. Gehoorzaamheid aan een orde die, met alle erin besloten ongelijkheid en onrechtvaardigheid, niet onze orde is. De orde is een orde van rijken en machtigen, en de politie is hún politie. In een wereld waar vrijheid en solidariteit de regel zijn, is voor een autoritaire ordehandhaving geen rol en geen plaats. In een vrije wereld is politie overbodig. In de huidige onvrije wereld is de politie instrument van onvrijheid, en dat instrument dient volledig te worden afgewezen. Zolang er politie bestaat, zijn we niet werkelijk vrij, en niet bepaald veilig bovendien.

Dát liet de Eerste Mei weer eens zien, en juist dáárom demonstreren we op 12 mei, Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht, vanaf 18.00 uur. Komt allen! Tegen politiegeweld in alle vormen! Voor een wereld zonder politie, een vrije wereld van ons allemaal!

 

Categorie: