Ondertitels ‘Salt of the Earth’

Afgelopen zomer is er hard gewerkt aan het in het Nederlands ondertitelen van de film ‘Salt of the Earth’. Deze zijn nu vrij beschikbaar op internet.

Salt of the Earth is een speelfilm uit 1954, gemaakt in de Verenigde Staten. De film is gebaseerd op een staking die plaats vond in New Mexico (VS) tegen het mijnbedrijf Empire Zinc. Uniek voor de tijd waarin de film is gemaakt, is hoe emancipatorisch de film is. Er worden vele verschillende onderwerpen belicht als de slechte arbeidsomstandigheden waaronder de mensen werken, maar ook racisme op de werkvloer en in loonverdeling, de positie van de vrouw in gezin en de samenleving, en ga zo maar door.

Dit is ook de reden waarom de film en de makers er van voor lange tijd ‘blacklisted‘ zijn geweest in Hollywood. Dit betekend dat zij als scriptschrijvers, acteurs, regisseurs of andere entertainment medewerkers geweigerd werden om in dienst te worden genomen. Dit omwille van hun politieke overtuiging en relaties of verdenkingen hiervan – bijvoorbeeld communistisch of vakbondsrelaties.

In het kleine mijnwerkersdorpje Zinc Town, voorheen San Marcos maar hernoemd door het mijnbedrijf Empire Zinc, barst een arbeidsconflict los. De mijnwerkers gaan een staking aan tegen het mijnbedrijf. Dit om verschillende redenen: van steeds verslechterende arbeidsomstandigheden tot racisme en vooroordelen over Mexicaans-Amerikaanse werkers. Het wordt een lang slepend conflict waarin uiteindelijk ook de vrouwen van de arbeiders, tegen de wil van hun man in, hun rol en plek opeisen. Salt of the Earth is een oude maar nog steeds zeer interessante en indrukwekkende film die een verhaal verteld over gewone mensen en snijdt onderwerpen aan waarover je tegenwoordig veel te weinig hoort. De film geeft hoop en laat mensen de kracht van vereniging zien, een voor eeuwig gevaarlijke mix voor zij hogerop aan de piramide van macht.

 

De Nederlandse ondertitels voor de film zijn hier direct te downloaden (en inmiddels ook te vinden op verschillende subtitle-websites):
Salt of the Earth – Nederlandse Ondertitels

De film is hier te downloaden:
http://kickass.so/salt-of-the-earth-biberman-1954-t6525825.html

Categorie: