[Nijmegen] Na Trump: hoe stoppen we de opkomst van rechts?

De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is voor velen een schok. Hij doet openlijk en zonder schaamte racistische en seksistische uitspraken, ontkent klimaatverandering en wil ObamaCare terugdraaien. Dat deze miljardair heeft kunnen winnen, zegt veel over de woede in de maatschappij. Het is bovendien een keiharde veroordeling van Clintons campagne die geen alternatieven bood – maar wel Sanders uitschakelde.

Ook in Europa zien we hoe extreem-rechtse partijen in opkomst zijn. Wilders wil ‘Nederland weer groot maken’ en zijn PVV is de grootste partij in de peilingen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Extreem-rechts voedt zich met de woede over de PvdA/VVD-politiek van bezuinigingen en cadeautjes aan multinationals en banken. De rest van links gaat hier veel te veel in mee. Zij weigert zich hard uit te spreken tegen het racisme en de zondebokpolitiek van rechts.

Tijdens deze bijeenkomst zullen we deze ontwikkelingen en de rol van links daarin bediscussiëren. Sprekers op deze avond zijn filosoof en hoofdredacteur van De Socialist (Internationale Socialisten) Jeroen van der Starre en politicoloog en FNV organizer Cihan Uğural.

Discussieer mee over vragen zoals: hoe heeft Trump de verkiezingen kunnen winnen? Hoe kunnen we in Europa en in Nederland het rechtse tij keren? En wat voor links hebben we daarvoor nodig?

Datum: Dinsdag 31 januari / 19:30 - 22:00
Locatie: De Klinker, van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen

Categorie: