[Nijmegen] Geen ‘zwarte Piet’ op school! Info voor ouders tegen racisme.

We kunnen er niet langer omheen: de figuur van ‘zwarte Piet’ is een racistische karikatuur. Maar wat doe je er dan vervolgens aan? Een moeilijke vraag – in het bijzonder voor ouders van jonge kinderen. Want die kinderen krijgen overal met ‘zwarte Piet’ te maken: op school, op televisie, in winkels… Op deze infoavond vertellen diverse sprekers hoe zij dit thema hebben aangekaart op de school van hun kinderen. Hoe maken wij – ouders, maar ook andere familieleden, docenten, vrienden – racisme bespreekbaar in de alledaagse omgeving van kinderen?

Op deze avond verwelkomen we de volgende sprekers:

  • Nazima Shaikh – Nijmeegs antiracisme activist en ouder – vertelt over haar ervaringen met het bewustwordingsproces rond racisme als ouder.
  • Een Nijmeegse Doorbraak-activist vertelt over zijn inspanningen om de school van zijn kind ‘zwarte Piet’-vrij te krijgen.
  • Een Doorbraak-activist uit Utrecht vertelt over haar ervaringen op de school van haar kinderen, en over hoe ze het thema ‘zwarte Piet’ aanhangig maakte bij de Kinderombudsman en het College voor de Rechten van de Mens.
  • Jerry Afriyie – antiracisme activist en lid van de stichting Nederland Wordt Beter – presenteert het lespakket over ‘zwarte Piet’ dat hij ontwikkelde met zijn stichting.

Daarna zal er ruim gelegenheid zijn voor vragen uit de zaal en discussie met het sprekerspanel.

NB: Natuurlijk hebben niet alleen ouders te maken met ‘zwarte Piet’ en racisme in de omgeving van kinderen. Ook als docent, familielid, buur, vriend, clubgenoot etc. krijg je er mee te maken. Iedereen is dus welkom op deze info-avond om vanuit haar/zijn ervaring mee te praten over deze thematiek.

Zie ook: https://www.facebook.com/events/139670530006708/?active_tab=about

Categorie: