inBeweging #8

Er is weer veel gebeurd de afgelopen maanden en daarom hebben we een nieuwe inBeweging gemaakt - nummer 8 alweer.

Naast een succesvolle 1-mei demonstratie en viering in Nijmegen, hebben we ook een 5-delige lezingenreeks georganiseerd met Peter Storm. Storm kwam daarbij vertellen over de ideeënwereld van het anarchisme (P7). Lokaal zijn er de afgelopen tijd een aantal conflicten waar we deze keer extra aandacht aan willen besteden. Zo wordt er een stuk natuur van de Berendonck bedreigd voor een “wellness”resort (P2).

De strijd om de openbare ruimte in Nijmegen is niet alleen te merken bij de Berendonck. Waar in Arnhem sinds kort de poortjes het station afsluiten, zijn in Nijmegen inmiddels ook de voorbereidingen voor de bouw van poortjes begonnen. Wat dit betekent voor de openbare ruimte wordt onderzocht in het artikel ‘Poortjes op het station’ (P3).

Dan is er in juni meermaals gestaakt bij PostNL. Dit bedrijf heeft hierbij actief gebruik gemaakt van stakingsbrekers (P1). Dat arbeidsrechten onder druk staan is iets wat we al jaren zien. Dat geldt niet alleen voor Nederland, ook voor andere plekken in Europa is dit het geval. Zie bijvoorbeeld het conflict in Frankrijk rond ‘Loi Travail’ (Arbeidsrecht) met massademonstraties, pleinbezettingen, energie-blokkades en straatgevechten met de politie - allemaal in een context van een “noodtoestand”. Hieraan zullen we met de AGN in de toekomst zeker nog een keer aandacht besteden.

In juni waren we met de AGN in Dortmund. Daar hebben we kameraden bijgestaan in hun verzet tegen de extreem-rechtse “Tag der Deutschen Zukunft.” In deze inBeweging vier perspectieven op onze ervaringen van die dag (P5-6).

Dan hebben we ook nog een boekrecensie (een reiswaarschuwing) over het boek “Piraten en hun Utopia” (P6) en hebben we achterop een opsomming van aankomende activiteiten (P8). Na de zomer zijn we in september weer helemaal terug met een reeks interessante bijeenkomsten. CrimethInc. zal komen vertellen over hun anarchistische visie op democratie, er staat een film over sociale huur op het programma en Dennis Bosch komt waarschijnlijk later dit jaar iets vertellen over de betekenis van de Parijse Commune voor ons verbeeldingsvermogen voor een andere maatschappij hedentendage. Kortom, genoeg weer om jezelf mee te prikkelen om inBeweging te komen.

Tot slot willen we ook nog oproepen tot solidariteit met twee rechtszaken tegen kameraden - in Den Haag wordt iemand vervolgd voor het plakken van een Anarchistische Muurkrant. In Amsterdam werd een kameraad van ons gearresteerd in verband met een reeks bankonteigeningen in Aken, een zaak waarvoor zij eerder vijf maanden zonder rechtszaak in voorarrest zat en wegens gebrek aan bewijs werd vrijgelaten. Meer informatie over beide zaken is te vinden op onze website.

Je kunt inBeweging #7 o.a. vinden in de Grote Broek (van Broeckhuysenstr 46, Nijmegen) en bij boekwinkel het Fort van Sjakoo (Jodenbreestraat 24, Amsterdam). Wil je helpen met de verspreiding van de inBeweging (samen met ons of in je eigen omgeving), stuur ons dan een mailtje via onze contactpagina.

Je kunt de inBeweging ook downloaden om als PDF te lezen of om zelf te printen.

Categorie: