[Arnhem] Newroz - Koerdische nieuwjaarsviering

Op de 21 maart begint voor de Koerden het nieuwjaar. Het Koerdische woord voor nieuwjaar is 'Newroz', wat 'nieuwe dag' en 'sneeuwklokje' betekent. De Koerdische gemeenschap in Arnhem gaat op zaterdag 19 maart het nieuwjaar Newroz vieren. De viering start om 18.00 uur aan de willemsplein met een  fakkeltocht in de stad en eindigt op het Daniel Meijerplein vlakbij het Stadhuis waar het Koerdisch vreugdevuur wordt ontstoken met culturele dans en muziek - een traditie waarmee het nieuwe jaar wordt begroet. De eis voor vrijheid en een einde aan de eeuwenlange onderdrukking is geheel verweven in de Newroz traditie. Newroz is het nieuwe begin, de nieuwe dag, de dag van strijd met hoop voor de toekomst.

De Koerden  zijn een volk, verspreid over verschillende landen, met ruim 35 miljoen mensen die voornamelijk in het Midden-Oosten wonen waarvan grootste groep in Turkije. De Koerden zijn één van de grootste bevolkingsgroepen zonder eigen staat. Er leven ongeveer 70.000 Koerden in Nederland.

Op deze Newroz dag anno 2016 wordt aandacht gevraagd om:

  • een halt toe te roepen aan de bloedbaden aangericht door de Turkse staat.
  • te stoppen met EU onderhandeling terwijl Koerden afgeslacht, gemarteld en gevangen genomen  worden in Turkije.
  • De stilte van EU af te breken en Turkije op te roepen tot het respecteren van mensen rechten en democratie
  • in een blinde weerwraak van de Turkse staat worden de Koerden aangevallen die net in de frontlijn vechten tegen de barbaarse Islamitische Staat, de internationale anti-IS coalitie  moet het  zwijgen hierover verbreken
  • De hele wereld stem te verheffen tegen de Turkse staat en Erdogan’s bloedbad tegen het Koerdische volk.

Iedereen is van harte welkom!

Datum: 19-03-2016
Tijd: 18:00 uur
Plaats: Willemsplein Arnhem

Categorie: