[Amsterdam] Film en debat: The Spider's Web

The Spider’s Web - An investigation into the world of Britain’s secrecy jurisdictions and the City of London

(Van de aankondiging, vertaling globalinfo.nl)

Nationale staten verliezen zo’n 600 miljard dollar aan belastingen doordat bedrijven belastingontwijkingspraktijken plannen met gebruik van verschillende landen. Sommige van die landen, zoals het Verenigd Koninkrijk of Nederland spelen een sleutelrol in het faciliteren van belastingontwijking, zoals recent onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam heeft aangetoond.

The Spider’s Web is een documentaire die laat zien hoe Groot-Brittannië omvormde van een koloniale macht naar een mondiale financiele kracht. Bij de ondergang van het imperium creëerde de stad Londen een web van geheime juridische jurisdicties voor offshore-rijkdommen, die rijkdom van over de hele wereld aantrok en het verborgen hielden achter obscure financiële structuren. Tegenwoordig wordt geschat dat tot de helft van de wereldwijde offshore-rijkdom verborgen is in de Britse offshore-jurisdicties en dat Groot-Brittannië en zijn offshore-jurisdicties de grootste internationale spelers in de wereld van internationale financiën zijn. Hoe is dit tot stand gekomen en welke impact heeft het op de wereld van vandaag? Dit is wat het Spider's Web wil onderzoeken.

Na de film krijgt het publiek de kans om vragen rechtstreeks aan de filmmakers in Londen en een panel van deskundigen te stellen. Vervolgens bespreken we de rol van Nederland bij offshore-financiering en de voor- en nadelen die dat heeft voor Nederlandse en Europese burgers.

Datum: Maandag 4 november / 20:00 CREA
Locatie: Nieuwe Achtergracht 170 Amsterdam

(verder uit het programma in het Engels:)

Q&A met filmmaker John Christensen

Panelleden:
Rodrigo Fernandez, expert on tax avoidance from SOMO
Ewald Engelen, prof. of Financial Geography at the UvA
Representative of the tax industry, to be announced

Moderatie: Eelke Heemskerk, program director of the CORPNET research team

Free entrance for students, others € 5,-

Please register for this event: https://goo.gl/forms/gO442t7qbtBMB1XI3

Director: Michael Oswald
Year: 2017
Trailer: http://spiderswebfilm.com/#trailer

Categorie: