[Amsterdam] Demonstratie: Solidariteit met antifascisten Charlottesville (V.S)!

Donderdag avond 17 augustus zal er een demonstratie plaatsvinden in Amsterdam uit solidariteit met antifascisten in Charlottesville in de Verenigde Staten. Daar reed afgelopen zaterdag een neo-nazi met zijn auto in op een antifascistisch protest dat zich keerde tegen een van de grootste nazi demonstraties in de VS ooit, die ook die dag plaatsvond. Hierbij vielen meerdere ernstige gewonden. De 32 jarige Heather Heyer liet het leven. Solidariteit met alle antifascisten in Charlottesville, de nabestaanden van Heather en met iedereen die is getroffen door extreem-rechts geweld!

Er wordt om 20:00 stipt verzameld op het Spui in Amsterdam. Er zal daar een klein aantal sprekers een toespraak houden. De sprekers zijn Jerry Afriyie van o.a. Kick Out Zwarte Piet en een spreker van Antifascistische Actie (AFA). We kiezen er bewust voor om niet een hele waslijst aan sprekers neer te zetten. Het gaat ons om de demonstratie, dáár willen wij onze actieve solidariteit, woede en medeleven mee tonen. We zullen een route lopen door de binnenstad van Amsterdam.

Afgelopen zaterdag wilde een grote groep neo-nazi's, Ku Klux Klan leden, verschillende Alt-Right groepen en de National Socialist Movement samenkomen in Charlottesville onder de naam 'Unite the Right', voor een demonstratie tegen het verwijderen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee, een symbool van racisme en segregatie in de VS. Al op vrijdagavond, de dag voor de demonstratie, verzamelde zich een grote groep extreem-rechtse activisten in Charlottesville. Bewapend met schilden en knuppels riepen zij racistische leuzen en vielen zij een kleine groep tegendemonstranten met groot geweld aan.

De dag erna overspoelden extreem-rechts de stad in de staat Virginia al uren voor hun geplande demonstratie. Er was een groot aantal extreem-rechtse milities met automatische vuurwapens aanwezig. Ook waren er massale tegenprotesten. De dag loopt uit op massale gevechten, en om iets na half één rijdt een neo-nazi met zijn auto in op een antifascistisch protest. Hierbij raken meerdere mensen ernstig gewond en komt de 32 jarige Heather Heyer om het leven.

“If you’re not outraged, you’re not paying attention”  was de laatste zin die Heather Heyer op Facebook postte voor ze omkwam bij de aanslag in Charlottesville, vermoord door een rechts-extremist. Heyer was lid van de Industrial Workers of the World, een aloude vakbond van socialisten en anarchisten. De enige manier om haar te herdenking is door de strijd voort te zetten. Laten we van de demonstratie een strijdbare demonstratie maken.

We willen ons medeleven en onze woede uiten op de straten. Antifascisme is en blijft noodzaak en is altijd legitiem. Kom vanavond 17 augustus naar Amsterdam, 20:00, Spui-plein!

www.afanederland.org

Categorie: