[Amstelveen] Kunst-Anarchistische BAJeenkomst

Afgelopen november is de Vrije Bond door Carrie Pilto (gastcurator) en het Cobra Museum gevraagd samen te werken rond de tentoonstelling Enrico Baj: Play as Protest. Het idee was om de anarchistische kant en het perspectief van Enrico Baj te belichten. Wij van de Vrije Bond zijn erg enthousiast over deze samenwerking en zien dit als een mooie kans om de anarchistische vrije geest van Enrico Baj te vieren, en te laten inspireren.

Naast zijn kunststukken als de ‘Begrafenis van de anarchist Pinelli’, de ‘Generaals’ (gemaakt uit artikelen die hij had gevonden), de kunststroming ‘Arte nucleaire’ en zijn ‘Robots’, stond Enrico Baj ook bekend om zijn gulle donatie die de bouw van de CIRA, anarchistisch archief in Lausanne, mogelijk heeft gemaakt. Enrico Baj vond zich vaak op gespannen voet met het militarisme van het tijdperk (hij liet Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog om de dienstplicht te vermijden). Vaak botste hij met de politieke en militaire leiding van Italië en vertoonde vaak een obsessie met de nucleaire oorlog. Zijn kunst richt zich door middel van provocatie tegen het fascisme, totalitaire systemen, de macht van de heersende klasse en de potentiele vernietiging van de leefomgeving (de toen nieuwe nucleaire dreiging). Iets waar wij als Vrije Bond ons in kunnen vinden.

De Vrije Bond in het CoBrA-museum
Datum: Zondag 23 april 2017

Locatie: Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen
Entree: Volwassene €12,00; 6 t/m 18 jaar €7,50; CJP/CJP docentenpas/Studentenpast €7,50; Coupon Buiten de Orde gratis

Meer info:

Wanneer het kapitalisme met zijn relatie tot werk leidt tot vervreemding en verveling in plaats van het leven te vieren, laten we ons dan bezighouden met werken en kunst als spontane activiteit. Laten we, net als kinderen en kunstenaar, zorgen voor een ruimte – en tijd – om na te gaan hoe we spel zouden kunnen laten leiden tot andere vormen van sociaal protest die plezier geeft en onderdeel van ons dagelijks leven wordt.

Dus laten we samenkomen op zondag 23 april en laten we die dag ruimte en tijd maken om plezier te beleven aan kunst, de daad van protest, muziek en het samenzijn. Deze dag zal geheel in het teken van het anarchisme, en de kunst van Enrico Baj staan.

Deze dag zal bestaan ​​uit Kunst – Muziek – Lezingen door Dick Gevers en Peter Storm – Rondleiding – Surrealistisch poëzie van Jan Bervoets – Documentaire – Workshop voor kinderen – Eten door actiekeuken Le Sabot.

Onze dank gaat uit naar het Cobra Museum die hun tentoonstelling hebben opengesteld voor mensen die niet zozeer bekend zijn met moderne kunst, maar wel affiniteit hebben met ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’

 

Programma Kunst-Anarchistische dag BAJeenkomst

Openingstijden: 11.00 – 17.00 uur

11.00 uur    –    Opening / welkom

11.35 uur    –    Lezing door Dick Gevers

Schrijven, spreker en deskundige over het leven, anarchisme en de kunst van o.a. Enrico Baj. Dick is schrijver van het boek Surrealisme en Anarchisme [2007]. Zijn liefde voor de kunst verspreid zich door zijn woorden, recht tot het hart van de luisteraars. members.chello.nl/t.gevers/uitgaven.html)

11.45 uur    –    Muziek door Almudena Rubio y Davide Cristiani

Mediterrane anarcho-folk, die de geest van opstand en anarchie een stem geeft.
(www.youtube.com/watch?v=2wQwqqNXWag — lmudenarubio.bandcamp.com)

13.25 uur    –    Rondleiding door Dick Gevers
Dick geeft op zijn manier anarchistische uitleg bij aanwezige kunstwerken van Enrico Baj.

Documentaire ‘Ni Dieu Ni Maître’ (No god no master)
Schitterende documentaire over het anarchisme. [NL première]

‘Ni Dieu Ni Maître’ blikt terug op alle grote evenementen van de sociale geschiedenis van de laatste twee eeuwen en onthult de oorsprong en de bestemming van het anarchisme, die alle goden en meesters voor al meer dan 150 jaar bestrijd.

14.20 uur    –    Muziek door Beppe Costa

Beppe Costa is muzikant, componist, acteur en documentairemaker. Hij begon als folk-muzikant in Noord-Italië en kwam in 1984 naar Nederland. Deze dag zal Beppe een muzikale toegift geven aan Enrico Baj.

15.15 uur    –    Rondleiding door Dick Gevers

                         Documentaire ‘Ni Dieu Ni Maître’ (No god no master)

16.10 uur    –    Lezing door Peter Storm

Publieke spreker die helder, duidelijk en bevlogen het idee van het anarchisme kan vertellen. Peter heeft meerdere reeksen lezingen gegeven, die hij voor deze dag heeft ingekort om zo een bondig en duidelijk beeld van het anarchisme te scheppen. (ravotr.nl)

16.55 uur    –    Afsluiting

 

Doorlopend:

Gehele dag, ergens tussendoor en te ervaren op verschillende plekken:

Gedichten van Jan Bervoets

Als surrealistisch dichter en anarchist geeft Jan een eigen poëzie als reactie op de maatschappelijke richtingen van deze tijd. Het taalmateriaal dat hij in zijn verbeelding en zijn omgeving tegenkomt is voor hem een instrument die alle regels ontregelt. De strijd tegen wat als dagelijks bestaan verkondigd wordt maar het feitelijk niet is, laat in zijn werk niet zelden sporen na.

Muziek van Rogier Smal en David Birchall

Stel je de lang verloren zoon van Han Bennink voor, opgegroeid op een constante opvoeding van Nederlandse marcheerband muziek en anarcho-punk, die zich vervolgens afvallig verliest aan de free jazz. Zijn optreden kan intens, inspirerend, grappig en volledig onhandig zijn, allemaal op hetzelfde moment. Deze dag treed Rogier op met de uit Manchester ingevlogen gitarist David Birchall. (rogiersmal.blogspot.nl – davidmbirchall.com)

11.00-17.00 uur  –  Stand/tafel

Vrije Bond

Een vereniging van anarchisten en anarchistische groepen in Nederland en België, Die gezamenlijk streven naar een andere samenleving. Een samenleving zonder hiërarchieën, zonder onderdrukking en uitbuiting van mensen en dieren en zonder uitputting van het milieu. Een anarchistische samenleving, waarin op basis van gelijkheid met elkaar wordt omgegaan. Als mede organisator van deze dag draait de Vrije Bond een stand, om zijn uitgangspunten en informatie kenbaar te maken. Denk hierbij aan brochures, flyers, e.d.. (vrijebond.org)

Boekwinkel Het Fort van Sjakoo

Een radicale boekwinkel in Amsterdam, die draaiende wordt gehouden door vrijwilligers. Deze dag draait Het Fort van Sjakoo een stand met een ruim assortiment boeken, brochures en bladen in verschillende talen (o.a. Engels, Italiaans, Nederlands), met onder andere een selectie van introducties tot het anarchisme, kunst en anarchisme (in Italië), tegenculturen, e.d.. (sjakoo.nl)

12.00-16.45 uur  –      Workshop (kinderen) ‘Do It Baj Yourself!’

We kunnen ons voorstellen dat het leuk is voor jong en oud (mochten mensen hun kids meenemen) om een familieworkshop te volgen. Speciaal hiervoor zijn er enkele workshops georganiseerd, natuurlijk gericht op en geïnspireerd door Enrico Baj. Je kan gewoon inlopen en lekker creatief aan de slag gaan als je dit wil. Laat je creativiteit vloeien!

12.00u-18.00 uur   –    Eten van Actie keuken Le Sabot

Deze mobiele veldkeuken kookt al jaren lekker, biologisch en veganistisch eten op grote protestbijeenkomsten en demonstraties. Le Sabot kookt vanuit een politieke motivatie en zijn dus niet commercieel. Alles draait op donaties, het geld dat overblijft wordt aan politieke projecten gedoneerd.. Deze dag zal Le Sabot met een kleine veldkeuken verschijnen, en worden er kleine gerechten gekookt voor de kleine versnapering. (lesabot.org)

 

Programma kan enigszins veranderenCheck voor actueel programma op vrijebond.org/campagnes/BAJeenkomst

Cobra Museum
Sandbergplein 1
1181 ZX Amstelveen

Categorie: