Algemene Staking 5 mei Griekenland en de dood van drie bankmedewerkers

Op woensdag 5 Mei zijn er tijdens de algemene staking in Athene (GR) 3 mensen om het leven gekomen in een bank. De bank was op slot en leek leeg maar in werkelijkheid hadden de bazen van de bank de medewerkers gedwongen zich te verbergen in het pand en gewoon door te werken. Dit terwijl deze bank op de route van de grote demonstratie in Athene lag en er een algemene woede jegens de banken heerst. De medewerkers werd verteld dat als ze zouden gaan, zij ontslagen zouden worden.

Meer hier over is te vinden op http://www.occupiedlondon.org/blog/ . De dood van de drie bankmedewerkers wordt inmiddels actief gebruikt om de anarchistische beweging in Griekenland verder te criminaliseren. Dit terwijl het niet precies bekend is hoe de brand nu ontstaan is en wie hiervoor verantwoordelijk is.

Afgelopen week is er na aanleiding van de tragedie bij de bank is er een reactie verschenen van een medewerker van de Marfin-bank die een boekje open doet over de gang van zaken bij de bank. Naar aanleiding van een oproep van Occupied London tot de vertaling/verspreiding van deze verklaring geven wij hier gehoor aan. Uiteraard is de authenticiteit van de brief te betwijfelen, en dit is naar onze mening ook gezond. Toch willen we wel melden dat Occupied Lodon inmiddels een bekende is in de verslaggeving rond de Griekse opstand en dit ook gedegen doet. Wij vertrouwen er op dat informatie die verschijnt op deze website betrouwbaar is en daarnaast is deze brief ook via andere media-kanalen geventileerd.

Dit gezegd te hebben volgt hier de vertaalde verklaring van een medewerker van de bank Marfin:

Ik voel een verantwoordelijkheid richting mijn vandaag zo onrechtvaardig gestorven colega's om een aantal onduidelijkheden op te helderen aan de hand van objectieve feiten. Ik stuur dit bericht via alle media-kanalen naar buiten. Iedereen die nog enig bewustzijn heeft zou deze moeten publiceren. De rest kan verder gaan met het spel dat de over speelt.

De brandweer heeft nooit een brandveiligheidsverklaring afgegeven voor het gebouw in kwestie. De overeenkomst over het gebruik van het pand is onder te tafel gebeurd, zoals dit bij praktisch alle bedrijven in Griekenland gebeurd.

Het gebouw in kwestie had geen brandpreventie-mechanismen, geen geïnstalleerde noch dat hier een plan voor was om dit te doen. Het pand had geen sprinkler-installaties aan het plafond, brand-uitgangen of blusslangen. Er waren enkel een aantal draagbare brandblussers welke natuurlijk totaal niet toereikend zijn bij geval van een grote brand als deze. Zeker niet in een oud, lang niet meer aan de veiligheidsstandaarden-voldoenend pand als dit.

Geen enkele tak van de Marfin-Bank heeft ooit een medewerker getraind om om te gaan met brand. Zelfs niet in het gebruik van de paar aanwezige brandblussers. Het management heeft de hoge kosten van dergelijke training gebruikt ter rechtvaardiging om zelfs de meest basic maatregelen om haar personeel te beschermen achterwegen te laten.

Er is nooit enige ontruimingsoefening geweest in geen enkel pand door enig medewerker, noch is er enige trainigsessie geweest door de brandweer om instructies te geven bij een situatie als deze. De enigste trainingsessie die er wel is geweest in de Marfin-Bank is een in geval van een terroristische actie om de “belangrijke figuren” uit de kantoren van het gebouw te evacueren.

Het betreffende gebouw had geen speciale maatregelen voor in het geval van brand. Dit terwijl het hier een erg oud gebouw betreft dat erg gevoelig is onder deze omstandigheden. Het is van vloer tot plafond gevuld met erg brandbare materialen als papier, plastics, bedrading en meubels. Het gebouw is objectief gezien niet geschikt voor het gebruik als een bank vanwege haar constructie.

Niemand van de beveiliging heeft enige kennis van EHBO of brandpreventie/bestrijding. Dit terwijl zij de gene zijn die verantwoordelijkheid dragen voor de veiligheid in het gebouw. De bankmedewerkers moeten zelf de rol van brandweer of beveiliger aannemen volgens de reactie van Mr. Vgenopoulos (eigenaar van de bank).

Het management van de bank heeft voor vandaag haar medewerkers strikt verboden het pand te verlaten. Zelfs terwijl zij hier in de vroege morgen al meerdere malen om hebben gevraagd. Zij hebben hun medewerkers gedwongen om de deuren op slot te doen en meerdere malen ook om bevestiging hiervan gevraagd via de telefoon om zeker te zijn dat het gebouw ook de hele dag afgesloten zou zijn. Ze hebben zelfs de internet-verbinding afgesloten om te voorkomen dat de medewerkers met de buitenwereld zouden communiceren.

Er is al langer een totale terrorisatie aan gang van de bankmedewerkers in het geval van mobilisaties op dagen als deze met het “aanbod”: “of je werkt of je wordt ontslagen.”

De twee undercover agenten die zouden worden ingezet in het pand op 5 mei vanwege diefstalpreventie zijn niet komen opdagen. Dit in tegenstelling tot de beloftes die het bank-management heeft gedaan tegenover haar medewerkers.

Ten stotte, heren van het managent, wees eens zelf-kritisch en stop met het rondrennen en doen alsof je geschokt bent. Jullie zijn verantwoordelijk voor wat er is gebeurd vandaag op elke mogelijke manier (net zoals de gene die jullie van tijd tot tijd gebruiken als lijdende voorbeelden in jullie TV-shows) en zouden al lang zijn gearresteerd voor de eerder genoemde acties/nalatigheden. Mijn collega's hebben hun leven verloren vanwege nalatigheid, de nalatigheid van de Marfin-Bank en Mr. Vgenopoulo persoonlijk, die specifiek mensen heeft verteld dat zij die niet naar hun werk zouden komen (tijdens de algemene staking op 5 mei!) ze de volgende dag ook niet meer op hun werk zouden hoeven komen opdagen (omdat ze ontslagen zouden worden).

 

een medewerker van de Marfin Bank

Griekse origineel

Categorie: