In actie tegen de gevangenismaatschappij

Vorige week, tijdens de jaarwisseling 2012-2013, hebben we talrijke demonstraties en manifestaties gezien bij gevangenissen over de gehele wereld. Onderaan is hiervan een lijst te vinden gepubliceerd door ‘Silvester zum Knast‘ (met de Jaarwisseling naar de Gevangenis), een initiatief uit Duitsland om gevangenen met de jaarwisseling steun te betuigen en als aanklacht tegen het gevangenissysteem in zijn geheel.

Met de demonstraties wereldwijd wordt getracht de isolatie van gevangenen te doorbreken en hen te tonen dat zij niet vergeten worden. Op veel plekken werden daarbij ook de nodige flyers uitgedeeld met uitleg over de functie van gevangenissen in onze samenleving en het uitlichten van specifieke zaken van bijvoorbeeld gevangen kameraden.

Ook in Nederland was, dit jaar voor de derde maal op rij, een nachtelijke inleiding van het nieuwe jaar bij een gevangenis. Dit jaar was dit de nieuwe locatie van uitzetbajes Schiphol. Vanuit Amsterdam trokken ‘s avonds laat tientallen activisten naar de Schipholgevangenis voor een traditionele luidruchtige oudejaarsdemo in solidariteit met opgesloten vluchtelingen. In de nieuwe hypermoderne locatie zal plaats worden gemaakt om meer dan 1000 mensen op te kunnen sluiten. De lawaaidemonstratie was ondanks het slechte weer wel succesvol en later werd ook duidelijk dat de migranten het binnen ook goed konden horen. Kijk hier voor een volledig verslag.


Foto van de geluidsdemonstratie in bij detentiecentrum Schiphol

In Berlijn, Duitsland, zijn er met oudjaar ook twee demonstraties gehouden. Dit jaar werd er gemobiliseerd onder het motto: Grenzen und Mauernein reißen – für eine solidarische Gesellschaft!. Er waren twee demonstraties waarvan één overdag, startend om 15:00 met als doel de Lichtenberger vrouwengevangenis niet ver uit het centrum. Hoewel de sfeer bij de eerste demonstratie er niet helemaal in zat was de opkomst wel aardig – er waren zo’n 200 deelnemers. Later die nacht zou er om 22:45 nogmaals verzameld worden om naar de Moabit-gevangenis in het westen van Berlijn te trekken. Deze avonddemonstratie was echter duidelijk hetgeen waar velen op hadden gewacht en, naast een strijdbare demonstratie, was ook de opkomst aanzienlijk groter. Hier waren zo’n 500 deelnemers aanwezig.

In Duitsland waren er naast de demonstraties in Berlijn ook in vele andere steden kleinere demonstraties. In Griekenland was er in Athene een strijdbare demonstratie met massale opkomst waarvan hier een filmpje te vinden is. In de Verenigde Staten waren er demonstraties in o.a. Durham, Seattle. New York, New Orleans, Vancouver, Montreal, en ook Oakland. Van de demonstratie in deze laatstgenoemde stad is eveneens een video te vinden. Voorafgaand aan deze demo was er een breed spectrum aan sprekers die agiteerden tegen het Amerikaanse industriële gevangenis complex‘ ontstaan door de privatisering van het gevangeniswezen, en het structurele racisme dat deel uit maakt van het gerechtssysteem in de VS. Er waren sprekers uit de latino-, zwarte-, moslim- en queergemeenschap, mensen van Occupy Oakland’s anti-repressiecommitee, de ‘Black Riders’ en ‘Anarchists of Color’. Daarna werd net als bij veel andere demonstraties naar de gevangenis getrokken om daar de gevangenen te begroeten en om een begin te maken aan het afbranden van de gevangenismuren.

Hier onder is een (on)volledige lijst van nieuwjaarsacties tegen de gevangenismuren te vinden:

Frankfurt/Main –>oproep:www.verdammtlangquer.org –>verslag:www.verdammtlangquer.org
Stuttgart –>oproep:silvesterdemo-stuttgart.tk –>verslag:linksunten.indymedia.org
NewYorkCity –>oproep:nycabc.wordpress.com –>verslag:anarchistnews.org
Seattle –>anarchistnews.org
London –>network23.org/londonabc
Wenen –>oproep:linksunten.indymedia.org –>verslag:linksunten.indymedia.org
Bremen –>oproep:endofroad.blogsport.de –>verslag:endofroad.blogsport.de
Köln –>oproep:autonomes-knastprojekt.blogspot.de –>verslag:linksunten.indymedia.org
Montreal –>oproep:montreal.mediacoop.ca –>verslag:anarchistnews.org
NewOrleans –>nolaanarcha.blogspot.de
Freiburg –>oproep:www.ag-freiburg.org
Athene –>oproep:en.contrainfo.espiv.net –>verslag:http://en.contrainfo.espiv.net
Valladolid,Sevilla,Madrid,Barcelona,Teixeiro –>boletintokata.wordpress.com
Freiburg –>verslag:linksunten.indymedia.org
Hamburg–>verslag:linksunten.indymedia.org
Cardiff –>verslag:actforfree.nostate.net
Amsterdam –>verslag:en.contrainfo.espiv.net
Kiel –>verslag:linksunten.indymedia.org
Dresden –>verslag:linksunten.indymedia.org
Basel –>verslag:www.aufbau.org
Vancouver –>verslag:www.anarchistnews.org
SouthernOntario –>verslag:www.anarchistnews.org
Oakland –>oproep:www.indybay.org –>verslag:www.indybay.org+Video+Photos
Durham –>verslag:www.anarchistnews.org
Helsinki –>verslag:en.contrainfo.espiv.net
London-Brixton –>verslag:actforfree.nostate.net