8 Maart - Internationale Vrouwendag

8 Maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop de verworven vrouwenrechten worden gevierd maar waarop deze strijd wordt voortgezet en extra wordt belicht. De dag kent een lange traditie die nog steeds wereldwijd veel volging kent.

In Nijmegen zijn er op en rondom 8 maart allerlei activiteiten met betrekking tot internationale vrouwendag. En dan doelen we niet op de kortingen op make-up die veel winkels aan vrouwendag koppelen! 8 maart gaat om solidariteit tussen vrouwen, de rechten van vrouwen, de strijd voor gelijkheid die nog niet voorbij is en het vieren van sterke vrouwen.

Filosoferen over de mensenrechten van vrouwen
6 maart - 19:30 - Cafe Trianon - Gratis
Berg en Dalseweg 33
Een avond waar gefilosofeerd wordt over theorie en praktijk van de rechten van vrouwen. Met filosofe en theologe Irmgard Busch en cultureel antropologe en rechtssociologe Iris Sportel. In samenwerking met Amnesty International.

Film 'En op 'n goede dag'
8 maart - inloop 19:30, begin film 20:00 - de Lindenberg - Gratis
Ridderstraat 23
Film 'En op 'n goede dag' is een mix van fictie en documentaire, gebaseerd op de maatschappelijke discussie rondom het dragen van hoofddoekjes. De film wordt gevolgd door een debat.

Benefietborrel
8 maart - 20:00 - de Vrouwenschool - Gratis
Dominicanenstraat 6
Benefietborrel voor Wereldvrouwenhuis Mariam, dat opvang en begeleiding biedt aan dakloze vrouwen met gezondheidsproblemen. Een gezellige beach party met cocktails, iedereen is welkom.
Meer info: http://www.wereldvrouwenhuis.nl/public/

Femme Fatale feestje
8 maart - 23:00 - De Plak - Gratis
Bloemerstraat 90
Een feestje met als thema Femme Fatale, met extreem dansbare muziek en om 00:00 een stencil workshop, waar je een t-shirt en je kennis over sterke vrouwen kunt opknappen. Alle genders welkom!
Meer info: https://www.facebook.com/events/654775454569790/

Moedermelk in kunst, cultuur en gezondheidszorg
13 maart - 12:00 - zijzaal De Refter, Radboud Universiteit - Gratis
Erasmuslaan
Een middag georganiseerd door het Instituut voor Gender Studies over moedermelk in kunst, cultuur en gezondheidszorg.
Lunch van 12:00 - 13:00 gevolgd door een lezing van 13:00 - 14:00.
Voor meer info: http://www.ru.nl/genderstudies/activiteiten_en_tips/internationale/

Raise your voice! Your body, your choice!
8 maart -14:00 – 17:00 - buiten de Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht
In Utrecht is er dit jaar weer een demonstratie op 8 maart: Born out of the Socialist movement, the 8th of March has traditionally been the day to celebrate women, the day to especially address and fight for women’s rights and recognition of the (mostly unpaid) work we do as mothers and caretakers. Every year demonstrations and events to make struggles of women visible are organized worldwide.
Meer info: http://feministischverzet.noblogs.org/post/2014/03/03/raise-your-voice-your-body-your-choice-international-womens-day-2014-utrecht/

Categorie: