‘Hedendaags anarchisme – Een inleiding voor jongeren’

Hedendaags Anarchisme – Een inleiding voor jongeren’ is een publicatie uit 1987. Het boek is geschreven door de Libertaire Studiegroep Gent, afkomstig uit Vlaanderen (België). Het is geschreven als een inleiding op het anarchisme voor jongeren tussen de 16- en 19 jaar. Het idee hiervoor is ontstaan naar aanleiding van de vraag van een docent om een voor jongeren begrijpelijke tekst over het anarchisme.

Het boek probeert een begrijpelijke inleiding op het anarchisme op te stellen, ook voor wie niet zo bekend is met het gangbare politieke taalgebruik. Het boek valt uiteen in twee delen: de eigenlijke hoofdtekst die doorloopt op de rechter pagina en een aantal ondersteunende leesteksten die in kolommen op de linker pagina te vinden zijn.

Hedendaags anarchisme – Een inleiding voor de jeugd is beperkt tot wat in de jaren ’80 ‘hedendaags anarchisme’ werd gerekend. Dat betekend dat het boek soms door de tijd van schrijven iets wat verouderd kan zijn. Zeker ook omdat er een aantal maatschappelijke thema’s en internationale conflicten worden besproken die toen actueel waren. De wereld is echter in rap tempo veranderd. Desalniettemin doet dit niet veel af aan de globale waarde van het boek.

Het boek behandeld de basisprincipes van het anarchisme en haalt hierbij thema’s als vrijheid, macht, eigendom, misdaad en opvoeding aan en onderwerpen van feminisme, economie, oorlog, ecologisch anarchisme en onderwijs tot moraal.

Hier onder is het boek digitaal te bekijken en doorbladerbaar. Daaronder is ook een link te vinden om het boek te downloaden om het eventueel te kunnen printen.


Klik op de onderstaande link om het boek als PDF te downloaden:
Hedendaags anarchisme – Een inleiding voor jongeren

 
Categorie: